Sunday, April 22

Mahabharata Contest : Answers & Winners


So, the contest is finally over and I apologize for publishing the answers so very late in this blog.

The winners are :

1.       Bikram from Me & My Random Thoughts
2.       Rajesh from Destination Infinity
3.       Raghav from Chaos

Well done guys !

Bikram Veer ji made a very good attempt in answering the questions and Arti's 1 answer was a new learning about Mahabharata. Thanks once again for the participation and making this contest a success.

DI, Raghav : You guys were best in answering the questions correctly!

Here’s what you get (you may post the image (award/memento) on your blog wall):


Alright, now comes the main part of answering the questions:

1.      What led to Abhimanyu’s death inside Chakravyuh?

Ans: Subhadra slept while learning the entire lesson from Arjun about entering & breaking the Chakarvyuh. She did hear how to enter, but slept when it was about breaking it. Abhimanya was in his mother's womb at that moment.

2.      Why did Lord Krishna laugh when Bheema’s son Ghatotkch died while fighting against the Kauravas?

Ans: Bheema’s son was proving too fatal for Kauravas and inorder to avoid defeat, Dhuryodhana asked karna to use the mighty Brahmastra weapon against Gatothkach. Karna actually preserved the weapon to be used against Arjuna and Krishna knew if karna used it against Arjuna, it’s end of Mahabharata with Arjun’s death. So he laughed on seeing Ghatotkach die because the last chance which Duryodhana had to win the battle through Brahmastra was actually used for killing Bheema’s son.

3.      What was the main reason for Mahabharata to take place? Was it greed or was it something else?

Ans: Draupadi.

Pandavas built a fort for Draupadi which had a magical mirage effect. Pandavas invited Kauravas once to their fort and Dhuroyodhana fell on the floor due to the optical illusion of the fort. So Draupadi laughed at him and said, “andhey ka beta andha!!!” (blind son of a blind man) which was a tip-off for Mahabharata to take place.

4.      Why doors of heaven opened for a dog but Yudhishtir was shown the way to hell?

Ans: Yudhishthir never lied in his life so his chariot always flew above the ground. But on telling about Ashwathama’s death to Dronacharya, his chariot came down and touched the ground as he lied which turned out to be a main reason that instead of yudhishthir, doors of heaven were opened for a dog but not for him.

5.      Which important character from Mahabharata met one of the main character’s from Ramayana? And, what was its significance in Mahabharata?

Ans: Hanuman met Bhima. The only reason to meet Bhima was to make him realize that with Power comes great responsibility. Hanuman Blessed Bheema with strength to fight against Dhuryodhana and gave blessings in the form of saffron colored flag tied to Arjuna’s chariot which gave power to the pandavas.

6.      What was the curse given to karna which led to his death?

Ans: His Guru, who was surprised to see his strength when bitten by crab, cursed him that he'll not be able to use any of his powers given/teaching's learnt when desired the most during war.

7.      Duryodhana was blessed to be immortal. Who gave him this power and what led to his death?

Ans: Gandhari gave him the power to be immortal by blessing him with her vision throughout his body, which she had stored within for entire life. The reason for his death was Krishan, who advised him not to go fully naked in front of a mother who is going to see you after a long period of time. He asked Duryodhana to cover his personal parts/thigh areas which led to his death.

8.      How many brothers did Duryodhana had?

Ans: 99

9.      Who was Karna’s foster mother?

Ans: His (foster) father was a charioteer married to a dhobin named Radha.

10.  Who was the only warrior who had power to beat Arjun but was never made to fight Mahabharata?

Ans: Eklavya. 

He couldn't fight because he wasn't a Kshatriya with unknown family origins and was asked to give away his thumb for learning Dhanush vidya from Arjun's Guru without his permission.

11.  Who was Barbarik?

Ans: Barbarik was son of Ghatothkaj who was son of Bheema. Barbarik had power to kill all in 1 minute. He wanted to join Pandavas so Krishna asked him to demonstrate his skills. On seeing his power, Krishna beheaded Barbarik to avoid mass annihilation which may end the battle in 1 minute.
Krishna asked Barbarik’s amputated head his last wish. Barabarik wished to see the entire battle of Kurukshetra through his eyes, so Krishna took his head and kept it on top of the hill to view entire Mahabharata.

22 comments:

  1. WOWOWWOWOWOW.. now this is great .. yipeeeeeeeeeeeeeeee

    Thank you so much Rahul, I learnt a few things on mahabharta ..

    Check out this link there is a very good article on KARNA.. one my blogger friends has written .. it tells a lot on the man KArana..

    http://sheokhanda.wordpress.com/2012/04/14/karna-son-of-sun-god/

    Once again Thank you for the award , I will put it on my post very soon .. and congrats to D.I. and Raghav tooo ..

    Bikram's

    ReplyDelete
    Replies
    1. Congrats Veer Ji...hope you like the memento!!!

      will check out the link today for sure !

      thanks for sharing it...

      regards
      rahul

      Delete
  2. That was very informative-thanks.

    ReplyDelete
  3. I should admit that I did refer to the Internet to find out a few answers. But I learned a lot about Mahabaratha due to this contest - Thanks to Rahul.

    Destination Infinity

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Rajesh...good to know that this post came as a learning for each one of us !

      Delete
  4. congrats to all the 3 winners

    and it was a delight reading all the answers

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you Sujatha for liking the post and for the wishes!

      Delete
  5. Congratulations to all the winners! I had no clue about the point 5 and point 11. This was very informative Rahul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i guess we all were in the same boat till the answers were published...

      this post really turned out to be a good learning!

      Delete
  6. congratulations to all the winners !..and this is one of the best posts i liked..Keep post such posts..they are so interesting and informative too..

    ReplyDelete
    Replies
    1. this is one of the best comments i liked among others :P

      thank you for such nice words Renu !

      Delete
  7. too good...great effort Rahul and thanks for the award:-)
    Raghav

    ReplyDelete
    Replies
    1. congrats Raghav....thanks for such nice words !

      Delete
  8. Congratulations to all the winners...

    ReplyDelete
  9. Congratulations to all the winners!! It was a wonderful contest and this contest post enriched my knowledge on Mahabharata to a great extent! Thanks a lot for the mention :) I am so glad :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you Arti for liking the post...good to know that it added to your knowledge !

      thanks for dropping by !

      rahul

      Delete
  10. Congratulations to all the winners! :) This was a wonderful idea. Mahabharath has a lot to teach. I love mythology but my knowledge is pretty low. So, I'm bookmarking this page :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for liking the post and for the appreciation..

      am glad that you bookmarked this post Harsha !

      regards
      rahul

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...